055 30 07 99 info@osteopathiebijbabies.be Nederenamestraat 121 - 9700 Oudenaarde

Krampen en darmkolieken

darmkrampenKrampen komen zeer veel voor bij kleine baby’s. Toch zijn de medici er nog steeds niet in geslaagd de oorzaak ervan te vinden. Waarom hebben sommigen het wel en waarom anderen dan weer niet? Waarom vinden ze meestal plaats ’s avonds? Meestal gaat het spontaan over na de leeftijd van 3 à 4 maand.

Uw baby heeft misschien krampen als:

 

  • Hij is gezond en wel, maar huilt veel en soms zelfs continu
  • Alles wat u probeert maakt hem slechts enkele minuten vrolijk
  • Het huilen begint meestal na het eten
  • Waarschijnlijk heeft uw baby krampen als hij meer dan 3 uur huilt, meer dan 3 x per week.

Reflux kan zich ook zo uiten. Indien u twijfelt en vragen heeft contacteer ons dan gerust. Zijn het “gasblaasjes”, “wind”? Een theorie is dat het gasblaasjes zijn die pijn veroorzaken in het maagdarm-stelsel. Zijn het digestieve problemen? De ene baby zijn darmen zijn gevoeliger voor de melk en de substantie ervan waardoor hun verteringsproces pijnlijk aanvoelt. De meeste baby’s verbeteren door de tijd die er over gaat, ze huilen minder en minder. De meeste klachten verdwijnen spontaan na 3 a 4 maand. Soms zelfs spectaculair van dag op dag.

Hoe kan osteopathie de symptomen verbeteren? De oorzaak van krampjes ligt vaak op vele vlakken. Het kan een allergische reactie zijn op koemelk bij flesvoeding, het verteringssysteem kan nog wat onrijp zijn en er kan een overprikkeling zijn van het maag-darmsysteem door irritatie van het zenuwstelsel als gevolg van blokkades opgelopen tijdens de zwangerschap en/of het geboorteproces. De osteopaat zal er voor zorgen dat de zenuwen niet meer geïrriteerd worden door de schedel en de nekwervels te behandelen. Er wordt ook gekeken naar de posities en de beweeglijkheid van de organen en het middenrif en het bekken.

De darm bevat een slijmlaag bevolkt door miljarden bacteriën die als darmflora worden bestempeld. Tijdens het geboorteproces komen de pasgeborenen voor het eerst in aanraking met deze bacteriën. Ze komen immers uit een steriel milieu. Bij keizersnede en snelle bevallingen komen de baby’s niet of te weinig in contact ermee en hebben heel vaak last met vertering door slechte opbouw van de darmflora. Een beetje hulp van buitenaf door bacteriën bij te geven kan ook al wonderen doen.