055 30 07 99 info@osteopathiebijbabies.be Nederenamestraat 121 - 9700 Oudenaarde

Overstrekken en osteopathie

Bepaalde stressvolle situaties voor, tijdens en na de bevalling kunnen leiden tot verlies van beweeglijkheid in de schedel. Deze kan resulteren in druk op bepaalde zenuwen en kan de hele ontwikkeling van bepaalde systemen in het lichaam irriteren.

Bepaalde kinderen kunnen enkel naar rechts kijken, liggen scheef, vertonen overstrekking,… Het is alsof ze in één of andere reflex vastzitten en niet naar de andere kant kunnen bewegen. Bij overstrekking zien we vaak dat het haar op het achterhoofd niet goed groeit door constante druk wanneer het kind ligt. Die grote druk kan op den duur ook pijn geven bij het op de rug liggen waardoor het kind soms enkel op de arm of in buiklig tot rust komt. Andere problemen zoals reflux, krampjes,… horen hier ook vaak bij.

De osteopaat stimuleert de beweeglijkheid van de schedelbeenderen, van de wervelkolom en van andere lichaamsdelen die spanning ondervinden. De beweeglijkheid van het zenuwstelsel en de hersenvliezen wordt hierdoor ook geoptimaliseerd. Het kind wordt uit de ‘fixatie’ gehaald zodat het weer optimaal kan ontwikkelen. Belangrijke fixaties ter hoogte van de schedel en hersenen kunnen het kind immers later op fysisch en psychisch vlak heel sterk beïnvloeden. Hoe vroeger dit wordt gecorrigeerd hoe minder kans op blijvende letsels.