Baby, Kinderen

Waarom een baby baat heeft bij een check-up door de osteopaat

Met behulp van volgende observaties kan je bepalen of bij je baby een osteopathische behandeling nuttig kan zijn
  • De baby huilt vaak en lang zonder duidelijke reden

  • De baby uit signalen van pijn als je hem vasthoudt of aanraakt

  • De baby balt de vuistjes, kronkelt of verstijfd zonder duidelijke reden

  • De baby duwt vaak zijn hoofdje achterwaarts, enkromt zich achterover als een boog

  • Als de baby in zijn wiegje ligt, duwt hij voortdurend zijn hoofdje tegen de wieg aan

  • De baby draait zijn hoofdje altijd naar dezelfde kant, ook bij het slapen

  • Het hoofdje vertoont asymmetrie, afplatting of uitstulping

  • De baby heeft problemen met het slikken of zuigen

  • Na de voeding heeft de baby vaak last van oprispingen, geeft zijn voeding terug of hikt zeer veel

  • De ademhaling is onrustig

Indien u vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren

Contacteer ons

We zorgen er voor dat je volop kan genieten van het geboortegeluk

Voor vele jonge ouders die volop van het geboortegeluk genieten lijkt het overbodige luxe om hun gezonde baby door een osteopaat te laten checken. Nochtans is de geboorte ook voor een baby een ingrijpende gebeurtenis. De mama perst met alle kracht het baby’tje ter wereld tegen de natuurlijke weerstand van het smalle geboortekanaal. Het hoofdje moet zich aanpassen, de schoudertjes murwen zich mee en het bekken blijft als laatste de grote drukkrachten weerstaan. De natuurlijke vervormingen die hierdoor in het babylichaampje ontstaan, verdwijnen meestal spontaan maar verschillende factoren die een zwangerschap en bevalling bemoeilijken kunnen ervoor zorgen dat het kleine lichaampje echt wel vast komt te zitten. 

Mogelijke factoren zijn een moeilijke zwangerschap (door ongeval, ziekte, stress, hoge werkdruk, roken, meerlingenzwangerschap,… stuitligging,…) maar ook moeilijke bevallingen door stuitligging, zuignap, extra meeduwen door de vroedvrouw, keizersnede, navelstrengomstrengeling, weëenopwekkers, epidurale die voor minder kracht en controle zorgt, … 

Deze opsomming van voorbeelden kan ertoe leiden dat een baby “geblokkeerd” geraakt … spanningen vertoont in hoofd, of schouders, of organen. Deze onopgeloste spanningen liggen vaak aan de basis van klachten in de peuter en kleuterjaren, maar ook in de pubertijd en zelfs soms als volwassene.

Als een baby bijvoorbeeld ongemak voelt bij een bepaalde beweging zal hij die vermijden. Zo kan pijn in de hals al gevolg hebben dat hij altijd zijn hoofdje in dezelfde richting houdt of telkens dezelfde kant opdraait. Hierdoor ontstaat een voorkeurshouding en alsmaar grotere spanningen. Het hoofdje zal zelfs scheef beginnen groeien …. lees meer hierover in een volgend artikel over “plagiocephalie”

Een huilbaby?

Een baby die vaak huilt wordt vaak bestempeld als “huilbaby”. Zeker als hij meer dan dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en meer dan drie weken huilt. Het is dank zijn enige vorm van communicatie. Een baby kan niet vertellen wat er aan de hand is, waar hij pijn heeft, hoe erg hij lijdt. Het “geboortegeluk” is dan ver te zoeken natuurlijk …

Wat als de pediater alles heeft gecontroleerd en er niks mis blijkt te zijn …

De Kinderarts zal kijken om zeker te zijn dat er geen congenitale afwijkingen zichtbaar of voelbaar zijn. Hij onderzoekt naar problemen zoals een afwijking aan hart of longen, heupproblemen, spijsverteringsafwijkingen, en ook om zeker te zijn dat alle systemen goed werken. Hij of zij zal dan waarschijnlijk en hopelijk niets afwijkends vinden… allerlei testen worden uitgevoerd en nieuwe soorten voeding, medicatie en dagboeken worden geïntroduceerd.

Een osteopaat bekijkt het probleem op een andere manier

U moet onthouden dat huilen meestal slechts één van de symptomen is en dat die kindjes ook meestal moeilijk te troosten zijn. Ze zijn bijzonder actief, onrustig zelfs, beweeglijk, angstig en reactief. Veranderingen zin meestal reden tot nog meer problemen. Een osteopaat kan hierop wel een positieve invloed hebben.

Een osteopaat zal vooral op een andere manier kijken. Zitten al deze onderzochte systemen wel in het nodige evenwicht? De kinderosteopaat is bezorgd om een aantal andere factoren. Via onze handen gaan we ook voelen naar het centraal zenuwstelsel, doorbloeding, blokkades en het algemeen “evenwicht”, het gevoel van welbehagen bij uw baby of kind. Het geboorteproces is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van een baby-leventje. Blokkades, spanningen en compressie van lichaamsdelen kunnen optreden door de geboorte. Ze vereisen dan ook behandeling om klachten op te lossen of beter nog om ze preventief te voorkomen.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Cart Overview