Slapeloosheid kan vele oorzaken hebben: psychosociale, emotionele en lichamelijke factoren kunnen van invloed zijn. Pijn of ongemak in het lichaam kunnen het ontspannen om in te slapen bemoeilijken. Soms is dan behandeling van deze lichamelijke pijn noodzakelijk voor een goede nachtrust.
Langdurige “stress” reeds van bij de geboorte kan invloed uitoefenen op buikorganen. Deze organen worden zo in hun functioneren beïnvloed dat ze minder beweeglijk worden. Elk orgaan beweegt gedurende elk moment van de dag. Door “stress” neemt deze beweging af. Door het verminderde bewegen worden de banden en vliezen rond deze organen stijver. Deze stijfheid kan er weer voor zorgen dat organen minder goed gaan functioneren. De kinderen voelen zich letterlijk niet lekker in hun vel zitten. Ze worden stressgevoeliger, prikkelbaarder, zwaarmoediger, etcetera.
Lichaam en geest zijn één. Osteopathie onderkent deze eenheid. Een ervaren osteopaat voelt waar het probleem vandaan komt. Dit voelt hij door met zijn of haar handen het lichaam te onderzoeken op vastzittende organen, spieren en gewrichten. Een goede osteopaat voelt het verschil tussen lichamelijk vastzitten en emotionele blokkades en kan vervolgens de juiste behandeling toepassen. Hij zal losmaken wat vastzit. Door met de handen de lichaamsweefsels weer soepel te maken wordt er ballast ‘overboord gegooid’. Het klinkt misschien allemaal wat zweverig, maar osteopathie kan heel goed met beide benen op de grond uitgevoerd worden. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Denk maar aan uitdrukkingen in de Nederlandse taal als ‘iets op de lever hebben’ of ‘de buik ergens van vol hebben’. Juist de lever en de darmen, mar ook bijnieren zijn vaak aangrijpingspunten voor de osteopaat om slapeloosheid ‘te lijf te gaan’. De soepelheid van de schedel speelt vaak een belangrijke rol bij het slapen.
Maak vandaag nog uw afspraak en we proberen jullie zo snel mogelijk te helpen